Descriere

DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII CIVILE DIN UTA GĂGĂUZIA

O societate civilă dinamică și puternică înseamnă cetățeni informați și autorități responsabile. Situația curentă în UTA Găgăuzia arată că majoritatea ONG-urilor înregistrate există doar pe hârtie şi nu se specializează în activităţi de advocacy, de monitorizare a proceselor de elaborare a politicilor publice şi a activităților administrației publice.

Pe de o parte, se atestă lipsa persoanelor calificate, care ar putea spori implicarea în acest sector. Pe de altă parte, la nivel local, lipsesc spațiile unde organizațiile ar avea ocazia să discute problemele comune, să elaboreze strategii de dezvoltare şi să exercite influenţă asupra autorităţilor publice locale.

Activităţile planificate în proiectul „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia” vor contribui, în mod special, la stabilirea unor parteneriate puternice între ONG-urile din Găgăuzia şi cele din alte regiuni ale ţării. În contextul local, proiectul va îmbunătăți dialogul și colaborarea dintre ONG-uri şi Autorităţile Publice din UTAG, precum şi cele de nivel central.

Parteneriate de lungă durată

Proiectul prevede mai multe activități, care vor pune bazele unor colaborări de lungă durată atât cu organizațiile neguvernamentale de pe tot teritoriul Republicii Moldova, cât și cu autoritățile publice și reprezentanții mass-media. Acest proiect va amplifica spiritul civic în regiune și rolul organizațiilor neguvernamentale în influențarea politicilor publice ale Adunării Populare a Găgăuziei și Comitetului Executiv, fapt ce va facilita abordarea transparentă și responsabilă a procesului administrativ local.

Program de instruiri

Imediat după elaborarea unui studiu aprofundat în regiune, prin care ne dorim să aflăm situația reală a organizațiilor non-guvernamentale înregistrate pe teritoriul Găgăuziei, nevoile și prioritățile acestora, va fi organizat un program de training pentru 20 de organizații locale. După finalizarea cursurilor, organizațiile instruite vor avea posibilitatea să participe la un schimb de experiență cu alte instituții similare din țară. O altă activitate a componentei de instruire prevede desfășurarea unui program de internship în organizații din Moldova și conectarea ONG-urilor din Găgăuzia la rețelele naționale de organizații non-guvernamentale.

Program de granturi

Etapa de instruire va fi urmată de un program de granturi destinat organizațiilor societății civile din UTA Găgăuzia. Vor fi susținute financiar propunerile de proiecte specifice chestiunilor de bună guvernare la nivel local, ce vor include parteneriate naționale.

Elaborarea analizelor tematice

În cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia” va fi revitalizat grupul de lucru tematic al experților din Găgăuzia din Consiliul Național de Participare. Experții vor elabora patru studii interdisciplinare, care vor analiza relația dintre Chișinău și Comrat, și vor veni cu recomandări de îmbunătățire a acestor relații. De asemenea, aceștia vor avea parte de o vizită de studiu în regiunea autonomă Tyrolul de Sud din Italia, care are un statut asemănător cu UTA Găgăuzia. Participanții vor putea examina capacitățile organizațiilor societății civile locale și relațiile acestora cu autoritățile administrative și instituțiile de presă. Proiectul este implementat în perioada 2017-2019. Proiectul „Dezvoltarea societății civile din UTA Găgăuzia” reprezintă o inițiativă a Fundației Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Obștească Piligrim Demo și Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale CONTACT. Proiectul este realizat cu susținerea financiară a Comisiei Europene, prin intermediul Delegației Uniunii Europene în Moldova.